Ouderen

???????????????????????????????

Ouderen.

Vorige week kreeg minister-president Mark Rutte veel lof voor de manier waarop hij de begroting behandelde in de Kamer. Helaas zei hij wel wat dingen waar ik nogal kwaad om werd. ’Veertigers zijn veel minder kapitaalkrachtig dan ouderen en de laatste jaren hebben ouderen 25% meer inkomen gekregen.’
Wat een ongelooflijk domme opmerkingen van de premier. Ten eerste: logisch dat je minder kapitaal hebt als je veertig bent, je hebt dan namelijk nog vijfentwintig jaar om meer kapitaal te verwerven en 25% meer inkomen? Ik kan alleen voor mezelf spreken, maar mijn pensioen is in drie jaar tijd 30% minder geworden. Het gaat mij niet om het geld, het gaat mij erom dat ouderen weer worden afgeschilderd als hebberige geldwolven. Toen vorig jaar Samsom bij een Libelle-debat iets dergelijks deed, kreeg hij een bak kritiek over zich heen. Nu reageerde niemand. Of toch wel: Wilders, die vond dat het kabinet zich niks aantrekt van ouderen. En dat ze 24 uur lang in luiers liggen. Ouderen afgeschilderd als in luiers liggend… Rutte en Wilders, doen jullie eens even normaal!
Het imago van de ouderen in Nederland is gewoon slecht en eigenlijk zouden twee vooraanstaande politici juist iets aan die imagoverbetering kunnen doen. Nee, ze wrijven alle vooroordelen nog eens extra in.
We weten toch hopelijk wel, ook daar in Den Haag, dat het grootste deel van de ouderen gezond is en zelfstandig woont? Dat ze af en toe op de kleinkinderen passen of vrijwilligers zijn bij de sportclub, zodanig dat als ouderen daarmee op zouden houden de hele sportwereld in elkaar stort? Dat veel ouderen dolgraag nog zouden werken, maar dat je als vijftiger al niet meer aan de bak komt, laat staan als zestiger, dan word je gewoon keihard weggelachen. Ze weten daar toch hopelijk ook dat de generatie die nu geboren wordt zeker de 100 haalt en dat over een paar jaar in Nederland alleen al vijf miljoen ouderen zijn? Iets minder dan de helft van de Nederlandse bevolking, dat zijn wel kiezers, heren, opgelet. En die voelen zich niet aangesproken als het over geldwolven of luiers gaat.
Velen in Nederland benaderen ouderen keihard. Op de radio gaat het vaak over ’lijken’, waarmee ouderen bedoeld worden. Een vriendin van mij, met prachtig wit haar, kreeg van haar buurvrouw de vraag of haar hersencellen net zo grijs waren of dat ze iets echt niet begreep.
Op deze column krijg ik elke week reacties. Soms kritisch, soms positief. Het kwaadst word ik van opmerkingen die ik krijg over mijn leeftijd. ’Wordt het niet eens tijd dat je van je pensioen gaat genieten?’ ’Ach mevrouw, wat denkt u nou nog te bereiken? U staat volkomen buiten de maatschappij, u heeft niets meer te zeggen.’ Dit alles staat wel in flagrante tegenstelling met meer zuidelijke landen, waar prijs wordt gesteld op ervaren mensen die je kunnen behoeden voor fouten die zijzelf al in het verleden gemaakt hebben.
Maar nee, in Nederland ontslaan we gewoon oudere mensen en kieperen daarmee een bak ervaring over boord. Leeftijdsdiscriminatie mag niet van de wet, maar het gebeurt overal. Eigenlijk zou ik iedereen die met een leeftijdsdiscriminerende opmerking op deze column reageert wel voor de rechter willen slepen. Alleen, dat laat de hoogte van het pensioen niet toe.
http://www.catherine.nl

Advertenties
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s