Cultuurpaleis (Spuiforum)

Hoogstwaarschijnlijk keurt de Haagse gemeenteraad vanavond een plan goed voor de bouw van een nieuw theater, ‘Spuiforum’, waarin het Nederlands Danstheater, de Anton Philipszaal en het Koninklijk Conservatorium gaan samenwonen. Het gebouw kost 180 miljoen euro. Ik kom daar zo op terug.

Eerst wil ik even langs bij een bouwterrein tegenover station Nootdorp, ingeklemd tussen kassen en snelwegen. Een jaar geleden groeide hier alleen gras. Nu tel ik vijf oranje graafmachines, die het terrein als mollen hebben omgeploegd. Een pad van roestige platen leidt naar een samenscholing van betonnen buizen en plastic slangen die gelaten wachten op de afdaling naar hun eindbestemming.

Dit voorjaar kocht de gemeente Den Haag 2,9 hectare van deze grond. Acht Haagse autodemontagebedrijven zouden hierheen verhuizen. Alleen de helft wil dat daadwerkelijk. Zodat maar 1,3 hectare nu een bestemming heeft.

Nieuwsuur liet maandag zien hoe Nederlandse gemeenten miljarden verlies leden door mislukte grondaankopen. Den Haag staat met 65 miljoen op de derde plaats.

Vijfenzestig miljoen euro verdween door handel in stukjes grond als dit hier. Grond aankopen is gokken. Den Haag gokte verkeerd en moet nu bezuinigen.

Zo wil Den Haag de jaarlijkse subsidie schrappen van 6,3 miljoen aan het Koorenhuis, het cultuurcentrum dat onder meer muziek- en tekencursussen geeft. Zes van de achttien wijkbibliotheken sluiten. Het is gemeentebeleid, en toch voelt het als een collectieve voorziening, waar de overheid verantwoordelijk voor is. Muziekles zou toch voor iedereen toegankelijk moeten zijn, en niet alleen voor expat- en Statenkwartier-kinderen met dure privélessen.

Die grondaankopen flopten onder meer doordat naburige gemeenten elkaar hard beconcurreren en moeten zakken in prijs om investeerders te lokken. Kun je dat aankoopbeleid dan niet beter aan de provincie of het Rijk overlaten?

Nu komen we bij het Spuiplein aan. Een van de weinige lege, open ruimten in het centrum. Niet heel fraai, maar er is ruimte, lucht. Maar hoe lang nog? Spuiforum zal niet alleen kolossaal zijn, de gemeente wil die massieve tempel (van de architecten Neutelings Riedijk) ook nog eens een kwartslag draaien, waardoor het plein grotendeels verdwijnt, en de Nieuwe Kerk verschrompelt tussen de hoogbouw. Architect Herman Hertzberger reageerde verontwaardigd in de Volkskrant: „Je moet het vrije zicht op de kerk behouden.” Niet alleen het gebouw draaide. Ook de verdeelde PvdA-fractie is na intern beraad ineens vóór.

Als een gemeente zulke bizarre prioriteiten stelt, wordt het tijd om haar bevoegdheden af te nemen. Laten we eerlijk zijn: wie de enige bibliotheek in de Schilderswijk sluit, is niet goed snik. Wie ook nog eens de cultuurvoorziening voor de brede bevolking schrapt (6 miljoen) en het dertigvoudige spendeert aan een kunstpaleis voor een kleine publieksgroep (klassieke muziek, moderne dans), moet zich laten nakijken. Bijvoorbeeld door het parlement.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Cultuurpaleis (Spuiforum)

  1. Fred zegt:

    Mensen in de Schilderswijk lezen toch geen boeken. Als we in de geschiedenis nooit geld hadden gestoken in grote bouwprojecten, maar alleen in zogenaamde goede dingen voor de buurt, dan hadden we met zijn allen nog steeds in hutjes mogen wonen.

  2. John zegt:

    Prima column! O ja, ondertussen is Werkgroep Dooiveaar een petitie gestart tegen bouw van het Spuiforum. Te vinden via Google met de tags: “petitie tegen spuiforum” Teken allen, zou ik zeggen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s