Dakopbouwen in Den Haag een slecht beleid van Marnix Norder

Image

Dakopbouwen staan symbool voor individualisme en het daaruit volgende egoïsme.

Wanneer je door Den Haag en Scheveningen wandelt en je kijkt omhoog, dan zie de laatste tijd steeds meer extra etages op bestaande huizen verschijnen. Dit is een nieuw fenomeen ontsproten uit de onnavolgbare gedachtengang van de bij vele hagenaars zeer “geliefde” wethouder Marnix Norder.

Deze bestuurder, die zich zelf een “linkse”sociaal demokraat noemt, heeft nadat hij de haagse cry-line al heeft verpest met zijn her en der verspreide hoogbouw nu de bestaande bebouwing ontdekt. En in zijn niets ontziende ijver van het eens zo mooie Den Haag een rommelig en vooral lelijk zootje te maken heeft hij het fenomeen “dakopbouw” bedacht. Mensen die in een voor hen aantrekkelijke buurt wonen, in een mooi huis, maar eigenlijk iets te klein voor hun wensen, mogen van deze wethouder een extra etage op hun huis bouwen. Om zijn daadkracht te tonen heeft Norder de schoonheidseisen bijgesteld zodat voor bijna ieder ontwerp voor een opbouw vergunning wordt verleend. De criteria voor te verwachten overlast voor naaste buren (minder zon of lichtinval) zijn zodanig, dat het bijna onmogelijk is om tegen de plannen bezwaar te maken. Let wel dit geldt alleen voor de dakopbouwen. Als je een andere, vaak veel minder ingrijpende verandering aan je huis wilt realiseren (balkonhek) dan gelden nog wel de strengere regels.

Deze dakopbouwen hebben veel negatieve gevolgen, zowel voor stad als voor de inwoners van die stad. De enige die er voordeel aan heeft is de eigenaar van het pand dat is verbouwd. De grotere woning geeft meer ruimte aan de eigenaar, het huis wordt meer waard. Je ziet dan ook al veel van deze woningen te koop staan. De eigenaar denkt als mijn huis maar groter wordt of meer waard. Dat het huis en de straat er zichtbaar op achteruit gaan en zijn verbouwing voor overlast kan zorgen zal hem een zorg zijn. Dit a-sociale gedrag van ikke is ikke en de rest kan stikken wordt door dit beleid in de hand gewerkt. Voor de naaste bewoners maar ook voor de hagenaars heeft dit beleid echter desastreuse gevolgen. Er zijn door deze activiteiten al een aantal burenruzies ontstaan. Er zijn nu buren die niets meer met elkaar te maken willen hebben. Waar vroeger in een relatieve rust met elkaar werd samengewoond heerst nu een gewapende vrede. Dit beleid bevordert dus dat het eigen belang voorrang krijgt boven het algemeen belang. Het egoïstische verlangen naar meer woonruimte voor zich zelf tast zo de samenleving, met de nadruk op “samen” aan. Ook het stadsgezicht wordt aangetast. In een straat waar de bebouwing een soort van harmonische eenheid is verrijst plots een dakopbouw die deze eenheid ernstig verstoort. Vaak is de opbouw zeer afwijkend van de bestaande bebouwing zodat hij als een emnorme stoorzender in het straatbeeld aanwezig is. Veel onder architectuur gebouwde straten en wijken, er is over nagedacht meneer Norder, worden blijvend aangetast. In het bij dit artikel gevoegde filmpje is dat duidelijk te zien.

Het aangezicht van straten, gevelwanden, bijzondere huizen, vaak onder architectuur gebouwd, niets is meer veilig voor deze Zaandammer die zich blijkbaar tot doel gesteld heeft Den Haag volledig naar de knoppen te helpen. Anders kan ik het niet beoordelen. Zelf vindt hij echter dat hij het licht heeft gezien en dat wij, domme burgers, nog niet begrijpen, dat het resultaat van zijn handelen een prachtige stad tot gevolg zal hebben. Hij vindt dit echt, of is hij net zo verdwaald als die illustere figuren die denken dat ze Napoleon of zelfs Jezus Christus zijn. Zijn visie is zijn vruchtbaarheid. Bij de opening van de nieuwe (lelijke) boulevard van Scheveningen noemde hij die boulevard dan ook zijn “kindje”. Een personificatie waar hij bij het CDA de handen wel op elkaar zal krijgen, want die hebben er ook altijd een handje van om zaken mensenlijke eigenschappen toe te dichten. Kortom de bouwsels van Norder zijn zijn kindjes, niks van ons hagenaars, hij heeft zich de stad toegeëigend en wij mogen leidzaam toezien.

Het ergst van al is, dat de door Marnix Norder geraliseerde hoge gebouwen maar vooral ook de dakopbouwen en niet te vergeten de nieuwe fantasieloze spaanse boulevard het aanzicht van het eens zo mooie Den Haag voor jaren hebben verpest. Dit draai je niet zo maar weer terug. Eeuwig zonde.

http://youtu.be/AJTGmtU0KxE

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s