Salaris Erik Staal maakte sprong onder Noordanus

Door Casper Postmaa

Het salaris van Vestia-topman Erik Staal is wel degelijk uit de pan gerezen in de periode dat oud-wethouder Peter Noordanus (PvdA) voorzitter was van de Raad van Commissarissen van Nederlands grootste woningcorporatie. Dat valt op te maken uit verklaringen van vroegere commissarissen tegenover deze krant.
Eerder nog had Noordanus in het Brabants Dagblad ontkend dat hij als president- commissaris had ingestemd met een salarisregeling waardoor Staal uiteindelijk een veelvoud van de Balkenende- norm kon gaan verdienen. ‘Het bericht daarover in het Financieele Dagblad is onjuist’, aldus Noordanus, ‘er lag al een arbeidsovereenkomst toen ik begon’.
Een inhoudelijke ontkenning was dat niet, want het ging er niet om of Staal al dan niet een arbeidsovereenkomst had, de vraag was of hij onder toezicht van Noordanus grootverdiener was geworden.
Noordanus was RvC-voorzitter van 2001 tot 2004. Zijn directe voorganger Bert de Graaf is duidelijk over de loonontwikkeling van de inmiddels naar Bonaire ‘verbannen’ directeur: “Toen ik op 16 augustus 2000 aantrad, verdiende Staal al heel veel vond ik: ongeveer 300.000 gulden (€136.134,-), dat was driemaal zo hoog als toentertijd bij een directeur van een corporatie gebruikelijk was.
Dat kan ik me nog goed herinneren. Maar in de tijd dat ik bij Vestia betrokken was, was er geen sprake van die hoge bedragen die later in de pers zijn gekomen. Dat kan alleen maar in de jaren na mij zijn gebeurd.
Mijn vrouw maakte er later nog een grap over toen ze een paar weken geleden las hoeveel Staal verdiende (inclusief pensioenbijdrage €500.000,-, red.): waarom ben je daar niet gebleven?”
Een andere oud-commissaris, die niet met name wil worden genoemd, bevestigt de conclusie dat er sprake was van een ‘salarissprong’ in de periode dat Noordanus voorzitter van de RvC was.
“De rest van de RvC was daar niet bij betrokken. Alleen de kernraad ging daar over, Peter Noordanus en secretaris Jeroen Lugte. De anderen hoorden het pas achteraf”. Volgens dezelfde bron is in 2006 op initiatief van de commissarissen nog een onderzoek naar het salaris van Erik Staal gedaan. “Toen bleek dat zijn salaris in 2002 inhoudelijk was getoetst door de Hay Group.
Daarna heeft de RvC de conclusie getrokken dat het salaris van Staal niet kon worden aangepakt”. Gesprekken daarover met Staal hadden al uitgewezen dat hij niet van plan was vrijwillig in te leveren. “Erik was een heel toegankelijke en aanspreekbare bestuurder, maar zodra je over zijn salaris begon gingen de luiken dicht. Dan werd hij een andere man”.
Jeroen Lugte, directeur Stadstoezicht bij de gemeente Rotterdam, wilde geen commentaar op bovenstaande geven.
Peter Noordanus, tegenwoordig burgemeester van Tilburg, antwoordde niet op een verzoek om te reageren.

PvdA

Noordanus komt door de Vestia-affaire steeds meer onder druk te staan, niet in de laatste plaats omdat ook zijn echtgenote Susan Baart (zij zat voor de PvdA in de Haagse gemeenteraad) in 2010 in de RvC van Vestia belandde.
Daarnaast moet ook de PvdA het ontgelden. Het beeld is ontstaan dat de corporaties in de huidige financiële crisis zijn gestort door PvdA-bestuurders die strategische plekken bij woningbouwverenigingen en aanverwante organisaties bezetten. Een paar voorbeelden.
PvdA’er Martien Kromwijk, directeur van de Rotterdamse corporatie Woonbron die een grotesk schandaal veroorzaakte toen hij het vlaggenschip van de HAL, de Rotterdam, voor een totaalbedrag van 250 miljoen euro aankocht en verbouwde.
Toen deze speelfilm in werkelijkheid niet bleek te werken kreeg hij bij zijn ontslag toch nog €425.000,- mee. Of Leks Verzijlbergh, directeur van de Maastrichtse woningbouwvereniging Servatius, die leiding gaf aan het door architect Calatrava ontworpen Campus- project in de Limburgse hoofdstad.
Een financieel debacle dat resulteerde in een half voltooid complex en een verlies van 60 miljoen euro. In 2009 is Verzijlbergh bij Servatius ontslagen, het nieuwe bestuur houdt hem persoonlijk verantwoordelijk voor de financiële schade.
Vorig jaar werd hij verkozen tot voorzitter van de PvdARotterdam. PvdA’er Mare Calon is in 2009 aangesteld als directeur van de branchevereniging van woningcorporatie Aedes. Calon speelde als gedeputeerde van Groningen een dubieuze rol bij gesneefde nieuwbouwprojecten als de Blauwe Stad en Meerstad.
En tenslotte, maar de lijst zou veel langer kunnen zijn, is ook de directeur van het Centraal Fonds Volkshuisvesting, de toezichthouder op de branche die zo pijnlijke faalde bij Vestia, een prominent PvdA’er: Jan van der Moolen, voormalig penningmeester van de partij.
Illustratief voor de huidige reputatie van corporatiebestüurders is het cv dat Henk Jagersma (ook PvdA), voormalig topambtenaar bij de gemeente Den Haag, op Linkedin heeft gezet. Alles staat erop, tot de middelbare school aan toe, maar onvermeld is gebleven dat hij van 2006 tot 2008 directeur was van de Haagse corporatie Staedion. De overheid mag dan eind jaren negentig afstand hebben genomen van de corporaties, de PvdA is nog lang zover niet.
Wellicht tot spijt van partijvoorzitter Hans Spekman die onlangs na een uitzending van Tros Kamerbreed over het Vestia-schandaal opgelucht twitterde dat Erik Staal nooit lid was geweest van de PvdA (althans niet na 1992) ‘en dus niet kan worden geroyeerd’. Het zou kunnen, maar hoe zit het dan met al die andere PvdA-bestuurders en toezichthouders waarvan zeker is dat zij wel lid zijn?

Zes miljoen Nederlanders lopen risico door gokken corporaties
Het zijn vooral de cijfers die de enorme omvang aangeven van het mijnenveld waarin woningbouwcorporatie Vestia zich begaf toen het op grote schaal ging speculeren met derivaten. Omdat woningbouwverenigingen met de overheid hebben afgesproken dat zij voor elkaar garant staan, kan een groot deel van de Nederlandse bevolking met de gevolgen van dit soort speculatie te maken krijgen.
Er is geen land in de wereld waar zoveel huizen in handen zijn van corporaties als in Nederland: 2,4 miljoen woningen, dat is zoveel als 33 procent van de woningvoorraad.
Zelfs in Wassenaar bestaat dertig procent van de huizen uit sociale woningbouw. Het komt er op naer dat ruim zes miljoen Nederlanders huren van een corporatie wonen.
Al die mensen kunnen te maken krijgen met de gevolgen van het financiële mismanagement dat bij Vestia en andere corporaties heeft plaatsgehad. Nu al heeft de Rotterdams/ Haagse woningbouwvereniging een drastische huurverhoging aangekondigd voor nieuwe huurders.
Het systeem is kwetsbaar door de onderlinge garantiestelling. Als een paar grote corporaties onderuit gaan, zal heel Nederland dat merken. De parlementaire enquête die is aangekondigd zou zich ook moeten richten op de rol van de banken die het spel onbeschaamd hebben meegespeeld. Waarom? Omdat de geldverstrekkers al snel hadden ontdekt dat ze in een casino waren beland dat altijd uitbetaalde. De Nederlandse Bank (DNB) liet al in het kwartaalbericht van december 2008 een waarschuwing horen. Daarin staat dat de overheid onvoldoende greep heeft op prestaties en vermogen van de corporaties. Dat vermogen bedraagt volgens DNB 291 miljard!
Met die gegevens in de hand wisten de banken dat zij niet konden verliezen. In de ogen van DNB moet de roulette die de afgelopen jaren ging draaien de ultieme nachtmerrie zijn geweest: cowboys die voluit gingen gokken met een van de grootste vermogens in de wereld.
Het toezicht was echter in handen van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting dat veel te laat in de gaten had hoe hoog het spel was dat werd gespeeld. Ir. R. Strijland, voormalig Haags gemeenteambtenaar en projectontwikkelaar met ervaring in de woningbouw, pleit al jaren aan het Binnenhof voor een drastische oplossing: nationalisatie van de corporaties waarbij de helft van de woningen moeten worden overgedragen aan de gemeenten, die daarmee de volkshuisvesting voor de sociale zwakkeren kunnen veiligstellen.
Dus ongeveer zoals het ooit begon, de andere 1,2 miljoen huizen worden verkocht aan de huurders tegen gelijke netto maanlasten: rendement voor de staat 80 miljard euro.
Erik Staal-zaal Wie dat in elk geval allemaal niet zal meemaken, is de hoofdpersoon uit het Vestiaschandaal: Erik Staal. Niet alleen is hij ontslagen, deze week moet ook de naar hem vernoemde Erik Staal-zaal in hetVestiakantooraan het Leeghwaterplein in Den Haag eraan geloven. Het laatste bedrijf in de deconfiture van ‘de zonnekoning’ wordt voltrokken door de huishoudelijke dienst.

–>

Haagse Stadspartij
Spui 70, kamer A03.02
2511 BT Den Haag
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Salaris Erik Staal maakte sprong onder Noordanus

  1. Pingback: Salaris Erik Staal maakte sprong onder Noordanus | poosterbaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s